Implementatiespel 'PEER UP'

Jouw innovatie implementeren in het MUMC+

Gefeliciteerd, je wilt je innovatie implementeren! Een nieuwe fase is aangebroken, waarbij je merkt dat je tijdens de implementatie tegen allerlei onverwachte problemen kunt aanlopen.

Doel

Gedurende de pilot fase is iedereen enthousiast om van de innovatie een succes te maken. Tijdens de implementatie ziet dit er net iets anders uit. Het nieuwe idee brengt onzekerheden en benodigde veranderingen met zich mee. Dit is een recept voor weerstand. Ook randvoorwaardelijk dient alles geregeld te zijn, zoals financiën, nieuw ingerichte werkprocessen, instructies voor medewerker en een goede kartrekker. Door het spel 'PEER UP' te spelen krijg je inzicht in de hobbels die je moet nemen voor een succesvol implementatietraject.

Aanpak

Drie innovatoren van het Zorginnovatielab, Ruud Nelissen, Désiré Ploum en Anne Deckers hebben de huidige situatie geanalyseerd en een evidence based prototype gebouwd. Dit prototype is gevalideerd en na meerdere iteraties aangepast. 

Resultaat

De logische stap na een succesvol innovatietraject is implementatie. Een goed geïmplementeerde innovatie zorgt voor een betere patiënttevredenheid en beoogt meer waarde voor patiënten en/of medewerkers tegen lagere kosten. Doordat de zorgprofessionals zelf handvatten krijgen voor implementatie houden ze de regie over hun eigen innovatie. Het spel is voor elke zorgprofessional ongeacht of het een grote of kleine innovatie is, iedereen mag meedoen!

Een goed implementatie-advies en een helder plan zijn goede voorspellers voor een voorspoedige implementatie.

Implementatie

Het spel is klaar om met elke medewerker die een innovatie wil implementeren te spelen. Dit doe je met 2 innovatoren van het Zorginnovatielab en je krijgt naslagwerk mee om aan de slag te gaan. Het spel wordt doorontwikkeld om ook buiten het MUMC+ te gebruiken.

image1

Met dank aan: Ruud Nelissen, Désiré Ploum, Anne Deckers, Rowan Bish, de grafische dienst van het Maastricht UMC+ voor de vormgeving en Adriana Berlanga.

Wie neemt het initiatief over?
PEER UP is onderdeel van de innovatieloop van het Zorginnovatielab en blijft in eigendom.

Meer weten?
Ruud Nelissen, ruud.nelissen@mumc.nl
Désiré Ploum, d.ploum@mumc.nl
Anne Deckers, anne.deckers@mumc.nl

Sluit de enquête