Middelbare scholieren zetten zich in voor de zorg van de toekomst 

Elk jaar voeren groepjes havo/vwo-leerlingen opdrachten uit voor het MUMC+. Ze doen dit in het kader van het Technasium-onderwijs. Het MUMC+ krijgt zo soms heel verrassende ideeën door jongeren voor innovatie van de zorg. 

Doel 

Drie groepjes werkten aan een opdracht “het polikliniekbezoek in 2030”, een groepje aan een opdracht “hoe bevorder je het gebruik van digitale zorg”. Alle groepjes kregen het verzoek mee om in het bijzonder te letten op het bevorderen van sociale rechtvaardigheid en inclusie. 

Aanpak 

De leerlingen van het Graaf Huyn College in Geleen kwamen eerst kennismaken met het MUMC+, de poliklinieken en het Zorginnovatielab. Vervolgens gingen ze enkele maanden lang in groepjes aan de slag, begeleid vanuit school. 

Resultaat 

We werden verrast door een regen aan mooie ideeën, in een conceptueel prototype uitgewerkt. De groepjes vulden elkaar goed aan. Centraal staat een polikliniek-app voor de patiënt, het Zorgmaatje. 

Enkele van de ideeën die in de app verwerkt kunnen worden: 

  • een mascotte, een soort avatar die lijkt op de arts, die je op een persoonlijke wijze aanspreekt. Een vast gezicht voor een vertrouwd gevoel 

  • als je het ziekenhuis binnenkomt, geeft de app automatisch de melding “ik ben er” aan het ziekenhuissysteem. Geen aanmeldzuil meer nodig. 

  • als je afspraak verlaat is, krijg je daar direct bericht over, inclusief wanneer de afspraak dan wel is (proactieve wachttijdinfo) 

  • de AI-gebaseerde chatbot kun je allerlei vragen stellen 

  • er zit allerlei op jou als persoon, voor jouw zorgtraject, op maat gesneden informatie in. 

Om de app en ook andere digitale zorg mogelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, is er het idee om jongeren in te zetten (als bijbaantje) om ouderen hulp te bieden bij digitale zorg.  Al deze ideeën dragen niet alleen bij aan een betere patiënt-ervaring, de manier waarop bevordert ook sociale rechtvaardigheid en inclusie. 

Implementatie 

De ideeën zijn input voor de verdere ontwikkeling van de poliklinieken en digitale zorg. 

image1
image1

Met dank aan: Dana, Lindsay, Marit, Sanne, Noah, Sarah, Bas, Quintin, Emke, Lyna, Kelvin, Jikke, Julian en Marc (leerlingen), Melissa Creemers en Yvette Paulus (docenten Graaf Huyn College), Annelies Linssen (programmamanager poli- en functieafdelingen), Anne Deckers en Elske Heeren (zorginnovatoren).  

Meer weten over de polikliniek van de toekomst? Annelies Linssen, annelies.linssen@mumc.nl 

Meer weten over Technasium-opdrachten? Elske Heeren, elske.heeren@mumc.nl 

Sluit de enquête